Norge rundt

Store aktører

TV-aksjonen har siden 2011 hatt en organisert satsing mot næringslivet og store aktører. I 2014 var det mer enn 7500 bedrifter som bidro til aksjonen.

De store aktørene kan gi store summer, slik at innsamlingsbeløpet vokser. Samtidig er bedriftenes innsats viktig for å engasjere de ansatte og dermed også lokalsamfunnet der bedriften ligger. Slik viser storbedriftene at de ikke har glemt resten av planeten. At de bryr seg, og gjerne ofrer en solid del av investorenes inntekter til fordel for veldedighet.

Små aktører

De små aktørene er også viktige, alt fra syklubber til idrettslag og skoler, eller barn som sitter og selger hjemmebakte kaker. Hele poenget med TV-aksjonen er at alle deltar, både små og store, kongelige, politikere, kommuner, fylkeskommuner, bedrifter, skoler, foreninger, menigheter og lag. Og ingen innsamlede beløp er for små. Alt teller i den store sammenhengen. TV-aksjonen er basert på giverglede og frivillighet. De fleste nøyer seg med å gi penger til en bøssebærer, men mange vil gjerne gjøre noe mer. De vil delta aktivt i innsamlingen, og det er mange måter man kan gjøre det på.

Få inn penger

Hvis man ikke vil gå med bøsse, kan man samle inn penger på andre måter. Kakebasar eller lotterier kan gi gode penger. Mange butikker og kjøpesentre er mer enn villige til å la barn og unge selge lodd til inntekt for TV-aksjonen. Butikker, foreldre og naboer vil kanskje også bidra med gevinster til lotteriet. Kakesalg er også veldig populært, eller man kan selge andre ting man har laget. Noen samler også inn tomflasker og gir panten til TV-aksjonen. Flaskene kan man finne ved veien, eller man kan gå fra dør til dør og spørre om folk har tomflasker. Hvis de får vite at pengene går til TV-aksjonen, gir de sikkert bort flaskene. En annen måte å få inn penger på er å gjøre småjobber for folk, og gi lønnen til TV-aksjonen. Det kan være alt fra å vaske, rydde, sitte barnevakt, hjelpe til i hagen eller lufte en hund.

Vær kreativ

Kreativitet kan gjøre det ekstra lett å få inn penger. Hvis mange sitter og selger kaker, kan det bli vanskelig å selge. Da kan man i stedet selge tegninger, smykker, kort eller andre småting man har laget selv. Det skal ikke så mye til, og folk er ofte villig til å betale litt ekstra når de vet at tingene går til TV-aksjonen. Hvis man planlegger på forhånd, kan man også strikke eller hekle småting, eller finne på noe annet morsomt. Noen barn velger å selge leker de ikke bruker lenger. Alternativt kan man også selge klær man ikke trenger, eller kanskje tilby seg å tegne morsomme portretter av folk mot betaling. Jo mer kreativ man er, desto lettere er det å bli lagt merke til. Skriv dikt og selg dem, stå på gata og syng, eller lag et eget teaterstykke om innsamlingen, og framfør det på gata. Skap engasjement, og fortell folk at alle pengene går til TV-aksjonen.

Engasjer andre

Det er også viktig å engasjere andre. Mange bedrifter oppfordrer konkurrenter til å donere like mye som de selv gir. På samme måte kan man også engasjere familie, venner og naboer. Hvor lett det er å engasjere folk, avhenger både av hva pengene går til, men også av hvor flink man er til å få fram budskapet. Alle kan bidra til å få fram budskapet. Mange bedrifter arrangerer giverstafett, egne auksjoner, har spesialpris på varer, eller hjelper til å spre informasjon om aksjonen. Det er lett å spre informasjon ved å trykke opp klær, eller merke varer med det budskapet man ønsker å formidle. Næringslivet kan gjøre en stor innsats under aksjonen, og de kan også bidra til å øke interessen i lokalsamfunnet.